Mummy Anak Dua

Assalamulaikum sahabat blogger !

2017 mek ditakdirkan menjadi mummy kepada dua orang anak J Kahwen 2015, dua tahun usia perkahwinan dah dapat dua. Rezeki yang Allah telah takdirkan.

Jadi ibu kepada anak dua ni bukanlah perkara yang mudah. Lagi lagi anak sulung still kecik (even dah up jadi toddler) but still perlukan perhatian. Time mula mula pregnantkan Amzar, mek memang betul tak ready nak bahagikan kasih sayang dan juga rase diri tak mampu nak control dua orang anak yang mana dua dua perlukan perhatian.

Sebelum mek ulas lebih panjang, ni entry untuk mereka yang rasakan jarak umur anak dekat adalah satu perkara yang membebankan. Mek nak buktikan statement tu salah. Dulu pun mek percaya macam tu. Yela, anak yang pertama still tak jalan sendiri, still makan bersuap tapi dah nak ada adik?

Serius, lepas beranakkan Amzar, everthing change ! Mek lebih menjaga Amzar dan Amani dengan papanya. Keywords kat sini adalah, spouse kena banyak membantu. Still ada ke suami yang meletakkan semua tanggungjawab anak kepada bini? Man, ue are totally wrong ! Kau sebagai suami patutnya membantu isteri dalam segala urusan. Lagikan urusan rumahtangga pun tanggungjawab lelaki, apatah lagi membantu isteri dalam mengurus anak anak.

But, too much hand can spoil all. Pernah dengar tak? Too much hand kat sini adalah campur tangan orang lain. Dah ada tangan lain, kang awak dah terbiasa, awak pulak yang tak laksanakan tanggungjawab awak. So, pandai pandai take part dalam uruskan tanggungjawab, jangan harapkan orang lain even parents / in laws / nursery and what so ever.

Banyak lagi mek nak share pasal ni tapi tak nak buat in one entry cam ni. Panjang sangat korang tak bace. Laju skrol ke bawah *haha*. Time to time mek akan share lagi. Ni as a basis. Harap korang tak fikir yang jarak umur anak dekat tu sebagai satu beban kepada korang.

Tengok ni :


Apa pandangan korang pasal isu ni? Jangan segan untuk share dengan mek J



Sekian…


IKLAN

Mek ada jual innersnowcap berhantu ni. Pernah dengar tak? Sure best bila pakai sebab dia tak panas and amat selesa. Ini testimony mek sendiri, bukan sesaje nak up *hahah*

Snowcap ni tak mahal pun, RM10 je sehelai. COD free area KB and postage will be charge RM5.

Ni beberapa contoh yang mek pakai :





Colour available by week. So nak tahu colour ape yang ade sekarang boleh whatsapp mek kat kosong tiga kali satu, tujuh lapan lima kosong, dua lapan kosong J

24 comments

  1. mek mummy mudaaa sbb mek cntikkkk. ank mek yg sulung tu klon muka mekkk. cutee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha, ramai cakap cam tu. setepek :)

      Delete
  2. I think I can relate to this entry. Just had a baby 4 months ago. Walaupun anak seorang, sudah dapat rasa betapa penatnya apabila kita seorang sahaja yang handle. Sometimes, bila ayahnya ada di rumah... membantu juga, but at the end, si ayah akan panggil juga kita to comfort my son. I cannot think what would happen if I have another children...

    Could it be disaster? Haha...

    http://panphila.blogspot.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. tkde sampai disaster *hihi* cuma mungkin rase terlebih penat la. Memang betul, spouse mek pun surrender bab jaga anak, lebih rela memasak or buat kerja rumah. Tp mek ade slowtalk la dengan dia, sampai bile nak surrender cam tu, nak tak nak memang kena handle. and anak ni je dia nk ngn kita. bila dah besar, mane ade dah nk duk dengan kita lagi. so, hargai betul betul masa yang diberi ini :)

      Delete
  3. Tulis panjang2 saya baca lah mek... Ibu hebat melahirkan generasi yang cemerlang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah amin.. alhamdulillan lan bace jugak. wlaupun kadang macam tak mngena sgt dengan idea mek :)

      Delete
  4. Tulis panjang2 saya baca lah mek... Ibu hebat melahirkan generasi yang cemerlang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah amin.. alhamdulillan lan bace jugak. wlaupun kadang macam tak mngena sgt dengan idea mek :)

      Delete
  5. PC belum berpengalaman..tapi kami suami isteri terbuka kalau Allah kurniakan anak yang jaraknya dekat..sebenarnya bergantung pada diri masing-masing...fikir mudah..mudah jadinya dan sebaliknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul jugak tu PC. dulu mek pun takot nk ade ank dengan jarak yg dekat, sebab rase mcm tu kita handle sorang. Bila dah ade ank dua, spouse memang kena faham dengan sendiri bantuan yang kita perlukan. tak boleh nk kena tgu explain baru nk bertindak.

      Delete
  6. Cahayamata rezeki Allah.. Pada pendapat sis lebih baik rapat, jangan fikir susah tapi fikir bila diaorg besar sama-sama tentu best.. Apa yang penting suami isteri perlu support each other..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu LZ. bile dah ade ni, rase same besar pulak diaorg. bleh main and gelak same same. Lega rase hati.

      Delete
  7. Hihi...bila sesuatu happen...kita akan boleh buat..percayalah...sebab kita tak pernah tahu akan datang macam mana...

    Saya sendiri pun tak sangka saya boleh ke sana ke sini dengan yaya...padahal sebelum ni ramai orang ckp anak dorang tamo dok dlm carseat....alhamdulillah anak saya boleh =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. lain orang lain caranya. mungkin yg tk nak tu mudah ptus asa atau cara dia tak kena dengan anak dia.

      Delete
  8. Alhamdulillah..murah rezeki mek dgn anak anak.
    😊

    ReplyDelete
  9. Betul.. kalau anak dah lebih Dari sari mmg si ayah kena byk mrmbantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezza. memang kena. lelaki jangan buat tak paham dan tak tahu.

      Delete
  10. Xde pengalaman ag. 😘 tp dekat ke jauh jarak umur ank yg pnting kita pandai nk uruskn kan. Anak2 adalah rezeki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu CR. takpe, nnt CR dah berumah tangga, ade anak, at least entry mek sikit sebanyak boleh jadi ingatan untuk CR :)

      Delete
  11. Happy family. Hihihi mak mai pernah kata, kalau dapat hubby jenis menolong dan tak cerewet bila mak lebihkan masa dgn anak2 dari kemas rumah etc (masa semua kecik), beranak banyak pun tak apa. hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha. lelaki skang bnyk yg dh tahu tugas tanggungjwb memasing. tp jenuh jugak la nk ajar (bg artikel dekat google, pengalaman hands-on) sebelum kahwen. hahaha
      mai pun dah bleh start terangkan elok elok. at least nnt dah kawen, tkde la baru nk ajar. liat pulak nnt

      Delete
  12. Saya suka bab jarak anak dekat..atau jarak jauh ni.

    Sebelum saya ulas saya lebih suka memerhati dan melihat perkara ini sejauhnya.

    walaupun saya antara salah seorang ibubapa yang jarak anak agak jauh...anak kedua tak tahu lagi bila hehe..

    bila dilihat dan dikaji...

    tiada masalah jarak anak dekat atau jauh.

    Ia bergantung kepada ibubapa itu sendiri untuk menggalas tanggunjawab sebagai ibubapa...

    dalam hidup ini mana ada benda yang mudah kan?

    tepuk dada tanya diri sendiri...

    ReplyDelete
  13. Happy family <3 Seronok tengok Mek, maintain kurus lepas beranak. Hihi. Anak adalah rezeki, jaga dengan baik, InsyAllah akan dibantu dan dipermudahkan :)

    ReplyDelete