Kek Choc Noxxa dan Bubur Nasi Amani Amzar by Noxxa

Assalamulaikum sahabat blogger !

In conjuction dengan mek dapat rezeki lebih pada Ogos 2017 ni, mek dengan spouse sepakat untuk membeli periuk Noxxa J This periuk memang tak asing lagi namanya dalam dunia blog ni pasal ramai blogger yang update resepi dengan periuk ni. Mek akui, mek memang terpengaruh dengan korang yang share and post entry pasal resepi Noxxa. Sebab cepatnya lahaiii korang masak. Mek antara yang kesuntukan masa untuk memasak kat dapur *perghhh alasan*

So mek beli la that noxxa dengan harapan semoga kau berjasa kepada aku ye periuk, aku dah beli kau ni, jadi rajin rajin la seru aku untuk guna kau J First attempt mek adalah Gulai Ayam :


This gulai ayam mek tak sure cukup ke idok rempahnya, cukup ke idok garam gulanya pasal sekali taste ayam tu, hmmmmmmmmm okei, mek terus bagi kucing makan. That ayam umur dia sama dengan umur Amzar sebab tu stok time mek pantangkan Amzar. Korang boleh agak tak rasa apa? Tak yah pikir, rase peti ais babe !

Second mek buat adalah kek J Ini betul cari resipi dalam internet. Berikut adalah gambar resipi kek chocolate by periuk noxxa. Credit kepada url yang ada dalam gambar tu.




Ini agak menjadi la bagi mek. Bila dah siap tu rupanya jadi macam ni :


Bila dah buat topping jadi macam ni :


 Bila mek slice and ngap dalam mulut, ye rasa kek. Dan mek anggap ianya berjaya J Bila spouse mek makan, dia pun cakap rasa kek. Dan makan dalam 3 slice. So mek rumuskan kek ni boleh dibuat jika ada potluck di office nanti J

Third attempt adalah bubur nasi Amani and Amzar. Gambar tak de sebab alah takkan tak boleh bayang bubur nasi budak J Bila Amani tambah sampai dua mangkuk nasi, mek anggap mek ibu yang berjaya buat bubur nasi untuk anak J Tapi bila suap dekat Amzar dia buat muka macam ‘ape ni mummy? Is this bubur?’ mek rasa tak sedap ke nasi aku ni? Tapi mek rumuskan mek berjayalah dalam menyediakan bubur nasi anak. Berikut adalah gambar resipi bubur nasi Amani dan Amzar. Kredit kepada blogger (url dia ada dalam gambar) :



Next resipi tak google lagi. Tak tahu lerr nak masak apa. Kalau yang basic mungkin jadi la. Kalau kari ke, gulai ke, hmmm kena betul betul hadam resipi dia baru berani buat. Semoga mek terus belajar untuk mahir gunakan noxxa ni J.

Korang pernah try noxxa? Share la resipi dengan mek, boleh ler mek tambah menu J


Sekian…


IKLAN

Mek ada jual innersnowcap berhantu ni. Pernah dengar tak? Sure best bila pakai sebab dia tak panas and amat selesa. Ini testimony mek sendiri, bukan sesaje nak up *hahah*

Snowcap ni tak mahal pun, RM10 je sehelai. COD free area KB and postage will be charge RM5.


Colour available by week. So nak tahu colour ape yang ade sekarang boleh whatsapp mek kat kosong tiga kali satu, tujuh lapan lima kosong, dua lapan kosong J

15 comments

  1. sedap ni mek...lama mek tak bersiaran..semoga mek sihat selalu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. cuti seminggu :)

      boleh tahan jugak lerr kak fuzy. bleh lerr try nnt :)

      Delete
  2. Replies
    1. alhamdulillah lan. menjadi mek buat kek kali ni. hehee. try buat lan, resepi mek dah letak kat ats tu

      Delete
  3. Selamat bernoxxa Mek
    Nampak sedap2 hasilnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah bboleh tahan lerr WP. boleh la tekak menerima hahaha.
      mek amatur lagi dalam menyediakan makanan ni haa.

      Delete
  4. entri yang membuatkan akak makin berkobar2 nak beli Noxxa.. hahaha~ pitam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. atie, memang kena beli. memang best sangat ada periuk ni. tetiba jadi rajin nk buat semua benda :)

      Delete
  5. Senang kan mek ada nixxa ni, semua boleh buat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul nani. mungkin sbb cepat and menjadi. tu yang memang must have la kot untuk amatur cam mek ni :)

      Delete
  6. Replies
    1. haaa, nnt mek update brownies pulak *hihi*

      Delete
  7. hi mek!terliur pulak gee tgk kek feveret tuh!haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt mek nk try buat brownies pulak :)
      yang ni alhamdulillah diterima oleh spouse :)

      Delete
  8. Ramai juga blogger yang share periuk nie.. Kalau pasangan kita makan bertambah, maksudnya jadilah masakan tu..

    ReplyDelete